Reakcję alergiczną wywołują w organizmie osoby uczulonej tzw. komponenty alergiczne (zwykle białka) zawarte np. w pyłku roślin, wydalinach roztoczy kurzu domowego czy też wielu pokarmach.
Te komponenty mogą być specyficzne dla danego źródła alergenów, tak jakby „prywatne”, ale mogą być jakby „wspólne” dla wielu źródeł alergenów. Te „wspólne”, które występują w wielu źródłach alergenów, są odpowiedzialne za reakcje krzyżowe – nazywamy je panalergenami.
Przykładem może być profilina, białko występujące w pyłku brzozy oraz w jabłku. Osoba uczulona na alergeny pyłku brzozy, reagująca w sposób typowy na obecność alergenu pyłku w powietrzu – objawami alergicznego nieżytu nosa i spojówek, po zjedzeniu jabłka może odczuwać świąd i obrzęk błony śluzowej jamy ustnej. Co ciekawe z uwagi na termochwiejność alergenów wywołujących pasteryzowane soki nie wywołują reakcji alergicznej. Podobnie białko – tropomiozyna odpowiada za reakcje po spożyciu krewetek i innych owoców morza przez osoby uczulone na alergeny roztoczy kurzu domowego. Niestety część alergenów nie ulega rozkładowi pod wpływem temperatury ani po kontakcie z sokiem żołądkowym i może odpowiadać za wystąpienie reakcji anafilaktycznej zagrażającej życiu.
Najczęstsze alergeny reagujące krzyżowo:
ALERGEN |
ALERGENY REAGUJĄCE KRZYŻOWO |
pyłek brzozy |
pyłek leszczyny, olszy, dębu, grabu, buku jabłko, gruszka, morela, wiśnia, czereśnia kiwi, brzoskwinia, mango seler, marchew, mak, pieprz |
pyłek leszczyny |
pyłek drzew brzozy, olszy, dębu, grabu, buku orzech laskowy |
pyłek traw |
melon, arbuz, pomidor mąka (żyto, pszenica) |
pyłek bylicy | seler, marchew, liczne przyprawy |
pyłek drzew oliwnych | pyłek jesionu, ligustru pospolitego, pyłek bzu lilaka |
roztocze kurzu domowego | skorupiaki: krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki |
zarodniki grzybów Alternaria alternata |
grzyby Cladosporium herbarum, Candida albicans, Aspergillus fumigatus, Penicillium citrinum, Fusarium solan lateks |
alergeny kota | mięso wieprzowe |
alergeny lateksu | banan, kiwi, kasztan jadalny, awokado |
dr med. Piotr Rapiejko, Ośrodek Badania Alergenów Środowiskowych