ŚNIADANIE BEZ NABIAŁU NA SŁODKO:
KREM CZEKOLADOWY BEZ MLEKA I ORZECHÓW
– BEZ MLEKA
– BEZ ORZECHÓW
Składniki:
- 100 g daktyli bez pestek
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (dostępny także w supermarketach w dziale ze zdrową żywnością)
- 1 łyżeczka kakao dobrej jakości (ciemnego, najlepiej niesłodzonego)
Przygotowanie:
Daktyle ugotować w wodzie, aż będą miękkie, a woda wyparuje. Wrzucić daktyle do blendera razem z kakao i olejem kokosowym, zmiksować na gładką pastę. Dzieci pokochają takie śniadania!
DRUGIE ŚNIADANIE:
WYTRAWNY SZASZŁYK KANAPKOWY
– BEZ LAKTOZY
– BEZ ORZECHÓW
Składniki:
- chleb razowy na zakwasie
- kolorowe papryki
- dobrej jakości ser żółty
- sałata lodowa
- ogórek zielony
- masło wymieszane z posiekanym drobno szczypiorkiem
- foremki do pierników (małe kształty – serduszka albo kwiatki)
Przygotowanie:
Z papryki, sera i chleba wyciąć kształty, ogórki pokroić w grube plastry. Chleb posmarować masłem, wszystkie składniki nadziewać na zmianę na patyczki do szaszłyków.
SZASZŁYK NA SŁODKO A’LA BATON
– BEZ MLEKA
– BEZ GLUTENU
– BEZ ORZECHÓW
Fajniej jeść oryginalną kanapkę-szaszłyk niż nudnego batona!
Składniki:
- suszone morele
- suszone daktyle
- jabłko
- melon
- foremki do pierników i łyżka do wycinania kulek
Przygotowanie:
Z jabłka i melona wyciąć kształty (albo kulki przy pomocy specjalnej łyżeczki). Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno świeże i suszone owoce.
PODWIECZOREK
ŚWIEŻE SPRINGROLLSY/SAJGONKI
– BEZ MLEKA
– BEZ GLUTENU
Składniki:
- 3 małe okrągłe papierki ryżowe (sprzedawane np. po 10 sztuk jak tortille)
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- mały ogórek
- kilka liści sałaty strzępiastej (lolo bianco) lub innej sałaty
- 3 plastry wędzonego łososia
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w cienkie długie paseczki (z ogórka usunąć pestki przy pomocy łyżeczki). Papier ryżowy ułożyć na desce i zwilżyć wodą (lub układać na talerzach wypełnionych do 0,5 cm wodą). W środkowej części płata papieru ryżowego układać warzywa zawinięte z liście sałaty i plaster łososia jedno na drugim lub ściśle obok siebie. Całość zwinąć jak sajgonkę (płatek z prawej i lewej strony podwinąć, żeby składniki nie wypadły). Należy uważać, żeby składniki nie przebiły delikatnego papieru. Sajgonkę trzeba zwinąć dość ściśle, tak żeby kolejne warstwy papieru się skleiły, a sajgonka nie rozpadła.
autorKI: Agata Ziemnicka-Łaska – dietetyk, Olga Kwiecińska – dziennikarka