Przepisy dla dorosłych

ŚNIADANIE W DOMU LUB DO PRACY:

KOZI TWAROŻEK Z ZIOŁAMI DLA WYBREDNYCH

Składniki:

  • 1 opakowanie twarożku
  • 1/2 marchewki
  • 1 ogórek
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Marchewkę i ogórka pokrój w drobną kostkę. Kolendrę posiekaj. Wymieszaj z resztą składników. Dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut.

LUNCH DO PRACY:

PROSTY OMLET A’LA HISZPAŃSKA TORTILLA

– BEZ MLEKA
– BEZ ORZECHÓW
– BEZ GLUTENU

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta wędzonej papryki w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jeśli przygotowujesz to danie rano przed pracą, wstań 10 minut wcześniej niż zwykle. Weź 2 ugotowane ziemniaki, które zostały Ci z wczorajszego obiadu, pokrój je w kostkę. Posiekaj małą cebulę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę i ziemniaki. W czasie, gdy smażą się warzywa, w miseczce rozkłóć 2 jajka z odrobiną soli i szczyptą papryki (najlepiej wędzonej). Podbij je na tyle mocno, żeby na powierzchni utworzyła się delikatna piana. Masą jajeczną zalej warzywa, usmaż omleta. Możesz zjeść go od razu albo pokroić w trójkąty i spakować do lunchboxa (na zimno też są pyszne!). Jedz omlety, bo dodają energii, sycą i są proste w przygotowaniu.

KOLACJA:

SAŁATKA CAESAR

– BEZ LAKTOZY I MLEKA KROWIEGO
– BEZ GLUTENU I ORZECHÓW
– BEZ RYB I SKORUPIAKÓW

Składniki:

  • 1 mała sałata rzymska
  • 100 g piersi z indyka lub kurczaka
  • 1 bułka bezglutenowa
  • 2 łyżki małych kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml mleka sojowego i 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • oliwa do marynowania indyka

Przygotowanie:

Indyka lub kurczaka marynuj min. pół godziny w soli, pieprzu, liściach tymianku. Do blendera wlej mleko sojowe, sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu i roztarty czosnek. Blenduj powoli, dolewając oliwę. Miksuj tak długo, aż masa osiągnie konsystencję majonezu. Indyka/kurczaka ugrilluj razem z przeciętą na pół główką sałaty. Bułkę bezglutenową pokrój w kostkę i usmaż na patelni bez tłuszczu. Na talerzu ułóż sałatę, mięso, całość posyp kaparami, bułką i polej sojonezem.

SOJONEZ

– BEZ MLEKA KROWIEGO
– BEZ ORZECHÓW
– BEZ GLUTENU

Składniki:

  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml mleka sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Do blendera wlej mleko sojowe, sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu i roztarty czosnek. Blenduj powoli, dolewając oliwę. Miksuj tak długo, aż masa osiągnie konsystencję majonezu. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

PORADA:
Kup dobrej jakości oliwę i włóż ją do lodówki – będziesz mogła nią smarować pieczywo niczym masłem.

autorki: Agata Ziemnicka-Łaska – dietetyk, Olga Kwiecińska – dziennikarka

Czytaj więcej