ŚNIADANIE W DOMU LUB DO PRACY:
KOZI TWAROŻEK Z ZIOŁAMI DLA WYBREDNYCH
Składniki:
- 1 opakowanie twarożku
- 1/2 marchewki
- 1 ogórek
- garść świeżej kolendry
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Marchewkę i ogórka pokrój w drobną kostkę. Kolendrę posiekaj. Wymieszaj z resztą składników. Dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut.
LUNCH DO PRACY:
PROSTY OMLET A’LA HISZPAŃSKA TORTILLA
– BEZ MLEKA
– BEZ ORZECHÓW
– BEZ GLUTENU
Składniki:
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta wędzonej papryki w proszku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jeśli przygotowujesz to danie rano przed pracą, wstań 10 minut wcześniej niż zwykle. Weź 2 ugotowane ziemniaki, które zostały Ci z wczorajszego obiadu, pokrój je w kostkę. Posiekaj małą cebulę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę i ziemniaki. W czasie, gdy smażą się warzywa, w miseczce rozkłóć 2 jajka z odrobiną soli i szczyptą papryki (najlepiej wędzonej). Podbij je na tyle mocno, żeby na powierzchni utworzyła się delikatna piana. Masą jajeczną zalej warzywa, usmaż omleta. Możesz zjeść go od razu albo pokroić w trójkąty i spakować do lunchboxa (na zimno też są pyszne!). Jedz omlety, bo dodają energii, sycą i są proste w przygotowaniu.
KOLACJA:
SAŁATKA CAESAR
– BEZ LAKTOZY I MLEKA KROWIEGO
– BEZ GLUTENU I ORZECHÓW
– BEZ RYB I SKORUPIAKÓW
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska
- 100 g piersi z indyka lub kurczaka
- 1 bułka bezglutenowa
- 2 łyżki małych kaparów
- sok z połowy cytryny
- 50 ml mleka sojowego i 50 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 gałązki świeżego tymianku
- oliwa do marynowania indyka
Przygotowanie:
Indyka lub kurczaka marynuj min. pół godziny w soli, pieprzu, liściach tymianku. Do blendera wlej mleko sojowe, sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu i roztarty czosnek. Blenduj powoli, dolewając oliwę. Miksuj tak długo, aż masa osiągnie konsystencję majonezu. Indyka/kurczaka ugrilluj razem z przeciętą na pół główką sałaty. Bułkę bezglutenową pokrój w kostkę i usmaż na patelni bez tłuszczu. Na talerzu ułóż sałatę, mięso, całość posyp kaparami, bułką i polej sojonezem.
SOJONEZ
– BEZ MLEKA KROWIEGO
– BEZ ORZECHÓW
– BEZ GLUTENU
Składniki:
- sok z połowy cytryny
- 50 ml mleka sojowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do blendera wlej mleko sojowe, sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu i roztarty czosnek. Blenduj powoli, dolewając oliwę. Miksuj tak długo, aż masa osiągnie konsystencję majonezu. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
PORADA:
Kup dobrej jakości oliwę i włóż ją do lodówki – będziesz mogła nią smarować pieczywo niczym masłem.
autorki: Agata Ziemnicka-Łaska – dietetyk, Olga Kwiecińska – dziennikarka