Anafilaksja to silna reakcja alergiczna, która może być zagrożeniem dla życia. Pojawia się nagle, po spożyciu pokarmów, zażyciu leków (np. antybiotyków), użądleniu przez owady lub podczas leczenia odczulającego.
Anafilaksja może być spowodowana przez:
- jad owadów błonkoskrzydłych, m.in. osy, pszczoły, trzmiela, szerszenia, mrówki;
- leki, m.in. penicylinę, kwas foliowy, witaminę B;
- żywność, m.in. orzeszki ziemne, orzechy, ryby, skorupiaki, jajko kurze, mleko krowie, ziarno sezamowe, soję, pszenicę;
- lateks używany np. do produkcji rękawic gumowych, plastrów samoprzylepnych, balonów;
- alergeny wziewne, np. sierść kota lub konia;
- czynniki niealergiczne, np. wysiłek fizyczny, gwałtowne ochłodzenie organizmu;
- środki kontrastowe zawierające jod podawane dożylnie przed badaniem tomografii komputerowej.