Pokrzywa jest chwastem pospolitym w krajach o klimacie umiarkowanym i zimnym. Rośnie przede wszystkim w miejscach zacienionych, w zaroślach, na pastwiskach, w rowach, przy płotach, w ogrodach, ale spotykana jest również w bliskim sąsiedztwie zabudowań. Cała roślina pokryta jest parzącymi włoskami, z którymi kontakt wywołuje powstanie bąbla pokrzywkowego. Pokrzywa produkuje dużą ilość ziaren pyłku, ma długi okres pylenia, a stężenia jej pyłku osiągają bardzo wysokie wartości w atmosferze, rzadko jednak jest przyczyną objawów uczuleniowych.
Pokrzywa jest blisko spokrewniona z parietarią. Parietaria występuje obficie głównie w krajach śródziemnomorskich i jest tam powodem częstych uczuleń. Pojedyncze egzemplarze parietarii są znajdowane również w Polsce, jednak parietaria, będąca rośliną ciepłolubną, zajmuje stanowiska zbliżone do zadomowionej w Polsce pokrzywy i nie ma w naszym kraju szans na ekspansję.
Opracowanie: dr n. med. Piotr Rapiejko, Ośrodek Badania Alergenów Środowiskowych