Lato to czas zachęcający do wypoczynku na świeżym powietrzu. Wycieczki za miasto sprawiają wiele przyjemności, warto jednak pamiętać, jak zabezpieczyć się przed niespodziankami, które mogą być niebezpieczne, zwłaszcza dla osób z ciężką postacią alergii, szczególnie zagrożonych wstrząsem anafilaktycznym.
Z myślą o alergikach eksperci kampanii „Przygotuj się na wstrząs!” wskazują kilka zasad, do których powinni się stosować, spędzając czas na świeżym powietrzu.
1. Uważaj na żądlące owady
- W miarę możliwości należy unikać jedzenia (zwłaszcza owoców, dżemów, lodów) i picia na zewnątrz.
- Podczas jedzenia zawsze oglądaj kęs, który bierzesz do ust. Gdy jesz posiłek na dworze, niech wszystkie naczynia będą przykryte. Zamykaj szczelnie kubły na odpadki.
- Podobnie z napojami – unikaj picia z puszki lub ciemnej butelki – do napoju może wpaść pszczoła lub osa, a to grozi jej nieświadomym połknięciem. Zawsze sprawdzaj, czy Twój napój jest bezpieczny.
- Nie chodź boso i staraj się nosić zakryte obuwie. Przed włożeniem butów sprawdź, czy w środku nie znalazł się niepożądany owad.
- Noś przylegające do ciała ubrania w stonowanych kolorach (biel, zieleń, beż) i pozostaw jak najmniejszą odkrytą powierzchnię skóry.
- Zaopatrz się w środek odstraszający owady. W pobliżu owadów nie wykonuj gwałtownych ruchów.
- Jeśli osa lub pszczoła użądliła kogoś w pobliżu, oddal się co najmniej na 50 metrów – mogą nadlecieć inne owady. Nie zabijaj owadów bez potrzeby, w pobliżu mogą być inne. W razie ataku pszczół lub os zasłoń głowę.
2. Sprawdzaj, co jesz
- Jeśli wybierasz się do znajomych, poinformuj ich, że dany produkt spożywczy Cię uczula. Pomoże im to zaplanować menu, a Ty będziesz czuć się bezpiecznie.
- Podczas zakupów uważnie czytaj etykiety produktów, nawet tych znanych Ci wcześniej. Producent może zmienić recepturę i dodać do składu czynnik uczulający np. seler lub orzeszki ziemne. WAŻNE: zwracaj uwagę na napis: „Może zawierać śladowe ilości alergenów”.
- Podczas wakacji nie eksperymentuj z nowymi produktami, np. owocami czy sokami.
- W restauracji zwróć szczególną uwagę na marynaty, przyprawy, sosy i dressingi. Zapytaj o ich skład, jeśli Cię niepokoi.
- Pamiętaj o możliwości przenoszenia alergenów. Nic, co miało bezpośredni kontakt z alergenem, nie powinno mieć kontaktu z produktem uznawanym za wolny od alergenów. W restauracji uprzedź obsługę, że jesteś uczulony na jakiś pokarm. W miarę możliwości kucharz i kelnerzy powinni zastosować dodatkowe środki ostrożności przy przygotowywaniu Twojej potrawy.
3. Ostrożnie z lekami
- Reakcję alergiczną i anafilaksję mogą wywołać również leki, dlatego podczas wyjazdów miej przy sobie sprawdzone środki.
- Przed zażyciem nieznanych leków – zawsze zapoznaj się z ulotką i ich składem.
Pamiętaj także:
- Jeśli jesteś uczulony – bez względu, czy jest to alergia pokarmowa, uczulenie na jad owadów czy na leki – podczas letnich wycieczek nigdy nie przebywaj sam.
- Jeśli masz takie zalecenie lekarskie, miej przy sobie leki przeciwwstrząsowe do samodzielnego użycia.